Ik wens…

Advies van de psy

Het effect van hardlopen

/ Door info psy.be / Energie

Het effect van hardlopen

Hardloopwedstrijden zoals een marathon, de van Dam tot Dam loop of de City Pier City loop kunnen iedere editie op tienduizenden deelnemers rekenen. En het is ook nog een zeer gezonde sport. Met vier maal per week een half uurtje hardlopen blijft het lichaam topfit en gezond. Daarnaast schijnt hardlopen ook een positief effect op de geest te hebben. Naar de verschillende effecten van hardlopen wordt dan ook al jaren wetenschappelijk onderzoek gedaan.

Gezondheidsredenen

Ieder persoon heeft zo zijn redenen om met hardlopen te beginnen. De een wil wat meer conditie, de ander wil graag wat kilo's afvallen. Voor beide argumenten is hardlopen dan ook dé perfecte sport. Het is de manier om het lichaam in beweging te krijgen, van een paar maal per week hardlopen gaat het lichaam dan ook al dusdanig aan het werk, dat de kilo's verbrand worden en conditie verbeterd wordt. Hardlopen is dan ook de sport waarmee de meeste calorieën per uur verbrand worden. Daarnaast ga je je van een aantal maal hardlopen al direct fitter voelen. Tevens wordt je bloedcirculatie door het hardlopen verbeter, waardoor je een gezondere huid krijg en de kans op hard- en vaatziekten drastisch naar beneden gaat. Natuurlijk zijn al deze effecten alleen van kracht als ze gecombineerd worden met gezond eten.

Mentale redenen

Naast het feit dat hardlopen gezond voor het lichaam is, is het ook gezond voor de geest. Tijdens het hardlopen worden er verschillende hormonen aangemaakt in het lichaam, namelijk dopamine, endorfine en serotonine. Deze hormonen hebben een groot effect op hoe iemand zich voelt. Je gaat je hierdoor lekkerder voelen en daarnaast vermindert de aanmaak van deze hormonen onder andere stress, depressie en angststoornissen. Behalve voor de lichamelijke gezondheid, is hardlopen dus ook erg goed voor de mentale gezondheid! Veel mensen zeggen dan ook dat ze hardlopen als verslavend ervaren. Het fijne gevoel waar de aanmaak van deze hormonen voor zorgt, verdwijnt enige tijd na het hardlopen, waardoor mensen snel weer opnieuw de loopschoenen aan zullen trekken, om dit fijne gevoel opnieuw te ervaren. Daarnaast hebben wetenschappelijke studies aangetoond dat vier maal per week 30 minuten hardlopen ervoor zorgt dat je beter in je vel gaat zitten, je je beter kunt ontspannen en de stressvolle dingen in het dagelijks leven beter aankunt.

Tevens heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat hardlopen in de natuur nog meer positieve effecten op de mentale gezondheid heeft dan binnen hardlopen op een loopband. Bij het hardlopen buiten loop je steeds op een ongelijke ondergrond en de omgeving verandert continu. Hierdoor worden de hersenen, sensorische zenuwen, motorische zenuwen en de spieren meer geactiveerd. Dit bevordert de aanmaak van nieuwe zenuwcellen en bloedvaten. Daarnaast ervaren de meeste mensen hardlopen in de vrije natuurlijk (uiteraard afhankelijk van de weersomstandigheden) als fijn en afwisselend. Het buiten zijn zorgt voor een positief effect op de gemoedstoestand.

Beginnen met hardlopen

Na het lezen van al deze redenen om te gaan hardlopen, wilt u misschien meteen beginnen. Maar wacht nog even, want beginnen met hardlopen vergt wel enige voorbereiding. Hardlopen is een zeer toegankelijke sport. Je hoeft er geen lid voor te worden van een sportschool, je kunt het doen op de momenten dat het jou uitkomt en je kunt vanaf je eigen huis beginnen. Daarnaast heb je er ook weinig spullen voor nodig. Het enige dat je nodig hebt is een goede hardloopuitrusting, bestaande uit goede schoenen, een luchtige broek en shirt en voor de vrouwen een goede sport-beha. Voor de juiste uitrusting wordt ook wel de jogging collectie van Campz aangeraden. Voor ieder budget is hier goed materiaal te vinden.

Naast het aanschaffen van een goede uitrusting, is het ook van belang om te gaan beginnen met een goed trainingsschema. Met name wanneer je niet in groepsverband gaat lopen, is het van belang om een goed trainingsschema te hebben. Op verschillende plaatsen op internet zijn deze schema's te downloaden, maar zoek er vooral één die jou bevalt. Begin het hardlopen ook door rustig op te bouwen. Loop niet direct te hard van stapel, hierdoor is de kans groot dat je het hardlopen niet volhoudt en vroegtijdig afhaakt. Wanneer je het rustig opbouwt, is de kans groot dat je het hardlopen langer volhoudt.

info psy.be -  Psychologue, Psychologue clinicien(ne), Psychothérapeute, Coach, Sexologue, Praticien(ne) bien-être

info psy.be

Avenue Oscar de Burbure, 151 - 1950 Kraainem
Gepubliceerde artikelen : 477