Ik wens…

Advies van de psy

Passionele liefde blijft niet duren

/ Door info psy.be / Samen leven

Passionele liefde blijft niet duren

Maar het passionele, dat hartstochtelijke, dat blijft spijtig genoeg niet duren.
 

Als je zelf al ooit een passionele liefde hebt meegemaakt, dan weet je het juist die passie is die ons vleugels geeft en die ons op wolkjes doet lopen,… Die passie die ons naar ongeloofelijke hoogtes brengt, maar die ons ook kan kapot maken of ons met de rug tegen de muur zet.… Dus is die passie dan zo gezond …?

Hoe komen we tot die passie ? Het is alsof we, bij het zien van een persoon, als « aangestoken worden ». Net zoals een lucifer die aangestoken wordt en begint te branden…gewoon en automatisch, op basis van een aantal criteria waaraan die persoon voldoet.  Waarom ? Moeten we dat analyseren ? Of ons gewoon laten gaan in deze misterieuze liefde?


Stel je eens even voor dat elke persoon een puzzel is, die bestaat uit een hondertal stukjes. Je komt iemand tegen, en het is liefde op het eerste gezicht.

Hoeveel puzzelstukjes van de andere heb je werkelijk gezien?  Misschien een paar, tien, twintig, maar zelden meer…  Wat je gezien hebt bevalt je wel (de stem, de manier van bewegen, de glimlach, de fysiek, de manier waarop hij/zij vertelde over zijn/haar reis, ….je viel op haar mooie rode schoenen met hoge hakken !  Hmmmm….) 

Misschien was je op dat moment ook juist klaar voor een nieuwe liefde, of juist als reactie omdat je huidige relatie niet goed loopt.  Misschien ben je ook gewoon een romantisch persoon die gemakkelijk verliefd wordt  en die ineens een passionele liefde kent ?  Misschien hou je van die passionele liefde omdat de indruk hebt dat de andere je « ideaal » is ? En je houdt wel van die idealen…Je zoekt ze misschien zelfs op..

Maar het kan ook zijn dat de andere niet hetzelfde voelt… Laat ons dat maar in een ander artikel uiteenzetten.  Hier concentreren we ons even op het feit dat de passie wederzijds is. Dan leef je echt op wolkjes….Heb je dat al ooit meegemaakt ? Het zijn de  mooiste momenten uit je liefdesleven…maar één groot nadeel : je riskeert dat ideale gevoel steeds opnieuw na te streven…En dat is niet mogelijk.

Om een vergelijking te maken met onze puzzel : wat gebeurt er tijdens die passionele liefde ? Op basis van die twintig puzzelstukjes die ons zo aantrekken veronderstellen we dat de andere tachtig ons evenveel charmeren.   We zijn er zo zeker van dat we ons zelfs niets anders kunnen voorstellen. Op basis van onze eigen verbeelding, stellen we ons die persoon voor volgens ons ideaalbeeld.   We denken maar aan één ding op dat moment en dat is een fusionele liefde, de liefde die we kenden als baby, toen we in de armen van onze moeder werden gekoesterd…een onvoorwaardelijke liefde, zonder grenzen…

En als die kindertijd niet zo mooi was, kan de passionele liefde ook een reactie zijn op het gebrek dat er toen is ontstaan door wanhopig op zoek te gaan naar die passionele liefde.  

 

Gedurende de eerste weken of zelfs de eerste maanden van de relatie gaan we instinctief de andere puzzelstukjes ontdekken. Meestal vallen we eerst op de stukjes die ons het meest liggen en dus blijven we in de wolken…liefst zo lang mogelijk… want we willen zo lang mogelijk vasthouden aan die euphorie…


Spijtig genoeg bestaat de perfectie niet in deze wereld en op een dag ontdekken we de stukjes die ons wat minder bevallen…en dat was onvoorzien ! 


Liefde is blind zegt men, maar daar ben ik niet zeker van….Wat wel duidelijk is, is dat die passionele liefde ons blind maakt ! …Tot op de dag dat we gaan inzien dat die ideale persoon die we naast ons hebben ook zijn slechte kantjes heeft….wat dan ?

Ofwel is de ontgoocheling zo groot dat we maar liever ineens stoppen met die relatie ! De verwijten beginnen « je bent wel veranderd sinds ik je ken ! » «  Zo kende ik je helemaal niet »  En we stoppen de relatie…

Het kan ook zijn dat je de ontgoocheling gemakkelijk overkomt (wat we je natuurlijk toewensen). Je komt tot de ontdekking dat degene van wie je houdt ANDERS is dan het ideaalbeeld dat je ervan had.  Maar hij/zij blijft in jouw ogen buitengewoon. Het is je liefde wel waard…

Geleidelijk aan kleuren onze gevoelens voor die persoon zich met een goede dosis realisme…en het hartstochtelijke blijft stilaan achterwege….Dat is het moment waar de iets kalmere maar ook hechtere fase aanbreekt.  We creëren meer respect voor elkaar. We nemen de andere zoals hij/zij werkelijk is…en die andere kan ons ook wel moooi verrassen ! 

Het is soms een moeilijke periode in een relatie, maar ze is noodzakelijk om de relatie te laten duren…En we hebben nog mooie jaren voor ons om alle puzzelstukjes te ontdekken….


Surprise, surprise...

 

info psy.be -  Psychologue, Psychologue clinicien(ne), Psychothérapeute, Coach, Sexologue, Praticien(ne) bien-être

info psy.be

Avenue Oscar de Burbure, 151 - 1950 Kraainem
Gepubliceerde artikelen : 477