Ik wens…

Advies van de psy

Familiale bemiddeling

/ Door info psy.be / Psychotherapie

Familiale bemiddeling

Als ik klanten voor de eerste keer ontmoet, krijg ik regelmatig de vraag  of bemiddeling een echte oplossing biedt voor hun probleem. En ik probeer hem door een bemiddeling- oefening te beantwoorden.

Eerst en vooral, vraag ik hun om het probleem in concrete termen te beschrijven: «Kan je mij zeggen wat er precies gebeurt dat je denkt dat je met een probleem zit? ?». Inderdaad de eerste voorwaarde om een bemiddeling te kunnen starten is de erkenning van het bestaan van een probleem, door beide leden van het koppel.

 

Dus je hebt een probleem... en hoe probeer je dit probleem te behandelen ? Spreek je erover ? Bek(vecht) je erover ? Of blijf je zwijgen ? Een tweede voorwaarde om naar bemiddeling te gaan is, als je probeert over je probleem te spreken en  jullie  systematisch eindigen in een gevecht of een zware stilte. Confrontatie of vlucht, geen van die oplossingen geeft een bevredigend resultaat. En daar komt de mogelijkheid om te bemiddelen.

 

Het grootste voordeel van de bemiddeling is de gelegenheid die je krijgt om zelf controle te nemen over je toekomst. Wensen jullie echt dat twee (duur betaalde) advocaten voor jullie beslissen ? Hoe meer je met hen praat, hoe meer ze proberen met elkander te spreken, hoe duurder het wordt, en hoe verder  jullie afwijken van een gemeenschappelijke oplossing.  Uitzonderlijk zullen jullie advocaten voor een coöperatieve aanpak kiezen. Een vorm van indirecte bemiddeling, maar ook zonder jullie zelf in het centrum van de procedure te zetten. Of verkiezen jullie  een rechter, die  na een gesprek van twee keer vijf tot vijftien minuten beslist  over de organisatie van jullie leven voor de komende jaren zonder dat hij jullie (en jullie kinderen) wat nader leert kennen ? In bemiddeling wordt de tijd genomen om elk aspect van jullie toekomst grondig te bekijken, jullie kwaliteiten  aan te wenden in het belang van elkeen van jullie beiden en dit van jullie kinderen... jullie behouden dus de controle over jullie leven. Statistieken tonen het aan: overeenkomsten die samen in bemiddeling werden gebouwd   20% beter toegepast worden dan vonnissen...

 

Er is een andere groot voordeel aan bemiddelen: de vertrouwelijkheid van de gesprekken. Een procedure blijft iets publiek. De moeilijkheden van jullie leven worden in publieke ruimte tentoongesteld. Dus is het logisch dat  jullie zo weinig mogelijk zeggen... Maar goede oplossingen moeten rekening houden met zoveel persoonlijke elementen dat ze eisen voor vertrouwelijkheid. In bemiddeling zijn alle partijen (de klanten en de bemiddelaar) verbonden door een vertrouwelijkheid protocol, en de bemiddelaar is ook aan professionele geheim verplicht. Niets van wat gebeurd gedurende de bemiddeling word gepubliceerd, uitgezonderd de eindovereenkomst. Alle elementen die werden gebruikt om die overeenkomst te bereiken blijven tussen de bemiddelaar en zijn klanten. En dit leidt natuurlijk naar een beter begrip van de noden van elke partijen. Dit vergemakkelijk het bouwen van een unieke overeenkomst die door beide partijen begrijpelijk is. En dus die beter toegepast wordt. En vertrouwelijkheid betekend ook dat U altijd vrij blijft om de procedure te beëindigen zonder de verantwoordelijkheid van een mislukking te moeten dragen.

 

Last but not least, bemiddelen kost meestal veel minder dan een gerechtelijke procedure. Een bemiddelaar in plaats van twee (minimaal) advocaten, dat kost al minder. Advocaten moeten tussen elk ander communiceren, dat kost ook geld. Ze schrijven twee reeks van conclusies. Denk je aan expertise, dan zullen jullie waarschijnlijk twee experts betalen, plus eventuele tegen-expertise... Dit bestaat normaal niet in bemiddeling. U betaalt de bemiddelaar. Hebben jullie  een expert nodig, dan kiezen jullie die samen. Het advies zullen jullie dan  later samen met de bemiddelaar doorpraten.

 

Conclusie: eigen controle, vertrouwelijkheid, kosten beperking. Dat zijn de drie grote voordelen van bemiddeling in vergelijking met gerechtelijke procedures. Denkt u niet dat als koppel in crisis het de moeite waar is om eerst bemiddeling te proberen ?

 

Dominique Foucart

 

info psy.be -  Psychologue, Psychologue clinicien(ne), Psychothérapeute, Coach, Sexologue, Praticien(ne) bien-être

info psy.be

Avenue Oscar de Burbure, 151 - 1950 Kraainem
Gepubliceerde artikelen : 477