Ik wens…

Advies van de psy

EMDR

/ Door info psy.be / Psychotherapie

EMDR

Francine Saphiro ontdekte, een beetje bij toeval, dat de horizontale beweging van de ogen van links naar rechts, een kalmerend effect heeft op de emoties en dat het negatieve gevoel hiermee werd afgezwakt. Er werd verder veel onderzoek verricht en de wetenschappers zijn het eens dat deze methode vandaag erkend is in de hele wereld in het kader van de post-traumatische stress behandeling.

 

In het begin werd het voornamelijk gebruikt om grote, eenmalige traumatische gebeurtenissen te verwerken. Tegenwoordig is er steeds meer bewijs dat het ook bij andere klachten effectief kan zijn, zoals bijvoorbeeld bij meervoudige trauma’s, angstklachten en bij chronische pijn. Ook wanneer iemand last heeft van een negatief zelfbeeld kan EMDR als deel van een totaalbehandeling worden toegepast.


Basisprincipes
 

EMDR is een recent ontwikkelde methode die gebruik maakt van een sensoriële en neurologische stimulus. De stimulus kan verschillende vormen aannemen : het kan zijn door een beweging van de ogen van de patient van links naar rechts of door een alternerende auditieve stimulus of door een alternerende huidprikkeling op het lichaam van de patient.

Deze stimuli helpen om de symptomen die gelinkt zijn aan het traumatisme op te lossen.

Omdat EMDR zou lukken, zijn we wel waakzaam dat de patient een minimum capaciteit van zelfgenezing aanwezig is.

 

Deze methode gaat ervan uit dat de traumatische ervaringen (niet verwerkte herinneringen aan ons verleden) gewoon gestockeerd zijn in ons geheugen, met de beelden, de geluiden, de gedachten, de gevoelens en de emoties die ermee gepaard gaan.

 

Ze veronderstelt dat onze overtuigingen en de manier waarop we de wereld en de anderen zien, intiem gelinkt is met deze traumatische ervaringen. Gedurende de behandeling laat EMDR het organisme toe om spontaan de negatieve emoties die werden opgeslagen te verteren.  Door de scène een aantal keer te herbeleven, verandert onze emotionele band ermee..en de negatieve emoties daaromtrent verdwijnen progressief.


Practisch gezien...

Practisch gezien is er een bepaald protocol dat wordt gevolgd.

 

Vooreerst zal de therapeut vragen aan de gebeurtenis terug te denken inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. In eerste instantie is dit om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen. De therapeut zal erover waken dat de persoon sterk genoeg is om het verwerkingsproces te starten.

 

Wanneer het verwerkingsproces wordt opgestart, zal de therapeut vragen de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Maar nu gebeurt dit in combinatie met een afleidende stimulus.(hand, koptelefoon, ..) De stimuli worden afwisselend rechts en links aangeboden.

 

Na elke set wordt er even rust genomen. De therapeut zal de cliënt dan vragen wat er in gedachten naar boven komt. De EMDR procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Vaak verandert er wat. De cliënt wordt na elke set oogbewegingen gevraagd zich te concentreren op de meest opvallende verandering, waarna er een nieuwe set volgt.

 

EMDR behandelt het trauma meestal op enkele sessies. Het kan natuurlijk ook wat langer duren als de trauma’s regelmatig terugkomen.  Een EMDR sessie kan tot 1,5 h duren.

Het is aan te raden om geen activiteiten meer te voorzien na de EMDR behandeling want vele patienten voelen zich na de sessie heel moe.
 

Aangewezen bij…


EMDR is aangewezen voor iedereen die een post traumatisch stress syndroom heeft en waar de symptomen van overgevoeligheid acdtief blijven. Veel voorkomende gevallen zijn de mensen die een agressie hebben meegemaakt of een auto-ongeluk, of sexueel misbruik of elke andere vorm van misbruik.

 

info psy.be -  Psychologue, Psychologue clinicien(ne), Psychothérapeute, Coach, Sexologue, Praticien(ne) bien-être

info psy.be

Avenue Oscar de Burbure, 151 - 1950 Kraainem
Gepubliceerde artikelen : 477